Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

02.03.2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik yayımından 3 ay sonra yürürlüğe girmesini öngören 10.maddesi uyarınca 02.06.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Böylece Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde şantiye şefi ile ilgili öngörülen düzenlemeler ayrı bir yönetmelikte düzenlenmiş oldu.

Yönetmelikte ilgili idarenin  görevlendirilen şantiye şefinin yapıya uygun meslek grubunda olup olmadığının açıkça kontrol edileceği belirtilmek suretiyle sıkça karşı karşıya kaldığımız hatalı uygulamaya son verilmiş oldu. Buna göre inşa faaliyetinin ağırlıklı olduğu bir yapıda elektrik, makine mühendisi gibi farklı meslek mensuplarının şantiye şefi olarak görevlendirilmesi mümkün olmayacak.

Yönetmelikte şantiye şefinin görev ve sorumlulukları sayılmış. Buna göre Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur.

Ayrıca inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorunda.

Şantiye şefi, inşaat, tesisat ve yıkım işlerinde ilgili teknik düzenlemelere uygun malzeme ve işin niteliğine uygun makina ve ekipman kullanılmasını sağlamakla yükümlü.

Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemin aldırılması yetkisine sahiptir. Diğer yandan önceki yönetmelikte de ifade edildiği üzere bu yetkinin yapı müteahhidi tarafından kullandırılmaması halinde şantiye şefi sorumlu tutulamayacak.

Şantiye şefinin görevden ayrılmak istemesi halinde istifasını, aynı gün içerisinde ilgili idaresine yazılı olarak; yapı müteahhidine ise noter aracılığıyla veya müteahhidin tebligata elverişli elektronik adresine bildirmesi gerekiyor.

Yönetmelik şantiye şefine bildirim yükümlüğü de getiriyor. İnşaatta Yapım/yıkım işleri sebebiyle çevre yapılarda oluşan veya oluşması muhtemel hasarları idaresine, meydana gelen iş kazalarını 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda öngörüldüğü şekilde ilgili mercilere, derhal bildirmek zorunda. Son olarak inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı denetim sorumlularına haber vermek zorunda.

Yönetmeliğin özellikle yıkım işlerindeki bildirim yükümlülüğü açısından çelişkili olduğunu ifade etmek gerekiyor. Zira yönetmeliğin 7.maddesinde şantiye şefinin görevinin, yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son bulacağı ifade ediliyor. Ancak Yönetmeliğin 8.maddesi ile yıkım işlerinde meydana gelecek hasarı bildirmekle yükümlü tutuluyor. Hâlbuki yıkım, yapı ruhsatından önceki aşama olduğundan, göreve başlamadan önce gerçekleşen bir hususla ilgili şantiye şefine sorumluluk yüklenmesi isabetli olmayacaktır.