Bilindiği üzere, Korona (Covit-19) Virüs Salgını ülkemizi de etkisi altına almış ve alınan tedbirlere rağmen virüs hızlı bir biçimde yayılmaya başlamıştır. Cumhurbaşkanı tarafından 18.03.2020 günü yapılan Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlarımızın 3 hafta gibi bir süre içerisinde evlerinde kalmaları, yakın temas içerisinde olmaya sebep olan ortamlardan uzak durmaları salık verilmiştir. Yine gerek Sağlık Bakanlığı nezdinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi gerekse diğer uzmanlar açıklamalarında yakın temastan uzak durulmasını tavsiye etmekte ve gönüllü olarak evde kalmayı tavsiye etmektedir.
Ayrıca salgının yayılma hızını azaltmak amacıyla Müzikli Restoran, Cafe, Sinema Salonu gibi bazı işyerlerinin kapatılması, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarının yasaklanması, şehirler arası ulaşımın kısıtlanması gibi kararlar alınmıştır.
Halihazırda genel olarak sokağa çıkma yasağı alınmadığından, bazı sektörlerde çalışma faaliyetine devam edilmektedir. İnşaat sektörü de bunlardan birisi olup, bu süreçte inşa faaliyeti devam etmektedir.
İnşa faaliyetinin devam ediyor olması, muhtemelen ilerleyen süreçte Koronavirüs (Covit-19) Salgınına karşı şantiyelerde önlem alınıp alınmadığı sorununun gündeme gelmesine neden olacaktır.
Gerçekten uzmanlar, şantiyelerde, çalışma sürelerinin kısaltılması, çalışanların toplu olarak bulundukları alanlarda mesafenin arttırılması, yakın temastan kaçınılmasının temin edilmesi, çalışma alanlarının dezenfekte edilmesinin sağlanması, çalışanların su ihtiyaçlarının sebil gibi cihazlarla toplu olarak karşılanması yerine bireysel olarak karşılanması, çalışanlara maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanların daha yoğun bir biçimde kullanılmasının sağlanması gibi tedbirlere başvurulması gerektiği değerlendirilmektedir.
Peki Yapı Denetim Kuruluşlarının bu tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol ve denetleme yükümlülüğü bulunmakta mıdır?
23.04.2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 31.maddesiyle Yapı Denetimi Hakkında Kanununun 2.maddesinin 4.fıkrasının f bendi değiştirilmiş ve Yapı Denetim Kuruluşu İşyerinde, çalışmaların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmakla yükümlü tutulmuştur.
Yine Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin 5/4-ı.maddesi ile yapı denetim kuruluşu inşaat alanında işçi sağlığı ve iş güvenliği ile çevre sağlığı ve güvenliğinin korunması için gereken tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol etmekle yükümlü tutulmuştur.
Kuşkusuz ki, 6331 sayılı Kanun Koronavirüs (Covit-19) Salgını tehlikesi karşısında şantiyede yukarıda kısaca değindiğimiz, bir takım tedbilerin alınmasını gerektirmektedir.
Dolayısıyla Yapı Denetim Kuruluşlarının gerek Yapı Denetimi Hakkında Kanun gerekse Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca şantiyede gerekli denetimleri yaparak Koronavirüs (Covit-19) salgınının yayılması için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol etmesi gerekecektir.
Yapı Denetim Kuruluşunun yaptığı kontroller neticesinde gerekli tedbirlerin alınmadığını tespit etmesi durumunda öncelikle müteahhidi yazılı olarak uyarması gerekecektir. Ancak mütehhidin uyarıya rağmen gerekli tedbirleri almaması durumunda ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne ihbarda bulunulması gerekecektir. Aksi takdirde yapı denetim kuruluşu idari ceza ile karşı karşıya kalabileceği gibi özel hukuk açısından da sorumluluğu söz konusu olabilecektir.