Kentsel Dönüşümde Müteahhite Teminat Zorunluluğu
6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği 21.06.2019 tarihinde değiştirildi. Değişikliğin Kentsel Dönüşüm sürecinin uygulamada karşılaştığı sorunları ortadan kaldırmayı ve süreci hızlandırmayı hedeflemekle birlikte özellikle inşaatların yarım kalmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği anlaşılıyor.
Buna göre Riskli yapının/yapıların bulunduğu parsellerde yapım işini üstlenen yapı müteahhidince yapı ruhsatı alınmadan önce yapı yaklaşık maliyet bedelinin % 10’u kadar teminatın İdareye verilmesi gerekiyor. Teminat mektuplarının süresi, işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle Bakanlık veya İdare tarafından belirlenecek.
Projenin veya yapım işinin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun biçimde tamamlanarak yapı kullanma izin belgesinin/belgelerinin alınmasından sonra teminat, müteahhide iade edilecek.
Projenin veya yapım işinin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun biçimde tamamlanmaması durumunda ise teminat paraya çevrilerek proje veya yapım işini tamamlamayı üstlenecek ilgili kurum veya gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine aktarılacak. Projenin veya yapım işinin tamamlanmasından sonra teminattan artan tutar olması durumunda artan kısım teminatı veren ilgiliye iade edilecek.
Bununla beraber bina tamamlama sigortasının yaptırılması durumunda teminat verilmesine gerek olmayacak. Teminatla ilgili yönetmelik hükmü 02.09.2019 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yönetmelikteki bir değişiklik ise ortaklığın giderilmesi davasına ilişkin. Uygulamada binanın yıkılmasından sonra kat irtifakı/ kat mülkiyetinden paylı mülkiyete geçilmesine rağmen ortaklığın giderilmesi davaları reddediliyordu. Değişiklikle Maliklerin, riskli yapının yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazda ortaklığın giderilmesi için Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre dava açabileceği öngörülüyor. Böylelikle uzun süre anlaşma sağlanamayan, 6306 sayılı kanun kapsamında uygulama yapılamayan arsalarda, dileyen malik ortaklığın giderilmesi davası açarak taşınmazın satışını isteyebilecek.
Son olarak Yönetmelik değişiklikliği ile hangi aşamalarda 2/3 oy çoğunluğunun geçerli olacağı ve hangi harç ve vergilerde muafiyet sağlanacağı daha detaylı bir biçimde açıklanarak uygulamada ortaya çelişkiler giderilmiş oldu.